Pagina is aan het laden...


In de voetsporen van een arts: bezoek aan het Spaarne ziekenhuis

De eerstejaars barsten van de vragen voor chirurg in opleiding Claire van het Spaarne Gasthuis: Wat is het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige cellen? Heb je wel eens iemand zien doodgaan? Hoe kunnen hartkleppen kapot gaan? We leerden over het werken als chirurg en het menselijk lichaam en bekeken scans van onze botten. Bloeddruk meten lukte ons wel maar jeetje wat is een wond hechten een priegelwerkje! Veel dank Claire!


 lees verder

3.000 euro dankzij actie 'Help Nederland vooruit' van ING

De actie 'Help Nederland Vooruit' van de ING had voor ons een prachtig bedrag van € 3.000 in petto! Dank jullie wel voor de stemmen en voor het delen van het bericht! En natuurlijk ook dank ING! (Foto: cultuurfonds).


 lees verder

Opbrengst Lions Heuvelloop voor KinderUniversiteit Haarlem

Bestuursleden Hans Bakkenes en Floris Venneman nemen dankbaar de opbrengst in ontvangst van de LIONS Heuvelloop. Op 2e paasdag starten honderden lopers op het kopje van Bloemendaal en liepen door een uniek duinparcours. Veel dank Lions club voor het ondersteunen van talenten van onze leerlingen die een steun in de rug kunnen gebruiken!

 lees verder

Engineers in de dop! Bouwen bij Fluor

Bij Fluor beleven onze leerlingen in drie concrete lessen de professie van de engineer. Dit zijn populaire lessen, en niet alleen om de bioscoopbonnen voor het winnende team! De leerlingen voeren realistische opdrachten uit die werknemers bij Fluor zelf uitvoeren in 'friendly competitions'. De opdrachten vragen om samenwerking, creativiteit, initiatief, doorzettingsvermogen én goede communicatie. De opdracht voor de derdejaars voor deze les: bouw in drie groepjes samen aan één windmolen. Eén groep maakt de basis, de tweede groep het middendeel en de derde groep de molen. De basis mag maximaal 10 cm hoog zijn en de wieken moeten minimaal 50 cm lang zijn. Maar één van de teamleden mag overleggen met andere groepjes, die in verschillende kamers zitten. De vrije opdracht leidt vaak tot momenten van frustratie. 'Het gaat echt niet lukken, wat moeten we nou?' Gastdocent Mark laat de groepjes doelbewust aan hun lot over. 'Dit soort momenten komen wij ook altijd tegen in projecten, dat hoort erbij. De oplossing dient zich vanzelf aan, als ze maar doorzetten'. Op dit soort momenten worden de leiders van de groep zichtbaar, die de andere teamgenoten motiveren, stimuleren en een opening geven naar een oplossing.  lees verder

Motivatiegericht onderwijs bij KinderUniversiteit Haarlem

We waren aanwezig bij het overleg passend onderwijs voor basis- en voortgezet onderwijs. Over onder andere het belang van het stimuleren van de intrinsieke motivatie voor leren bij kinderen. Geheel in lijn met het ervaringsleren en motivatiegerichte onderwijs op de KinderUniversiteit Haarlem.  lees verder

Ervaar het werken bij de politie

De tweedejaars verkenden het spannende werk bij de politie. De opleiding, de voertuigen, het gebruik van handboeien en het werken voor de ME. Het cellencomplex maakte de grootste indruk, er werd zo nu en dan zelfs gefluisterd. Durf jij in een echte cel? Wat betekent het om opgesloten te zitten? Welke eigenschappen moet je hebben om werken bij de politie leuk te vinden?
 lees verder

Werken in de politiek: bezoek aan de burgemeester en debat met PvdA

Een ‘meet and greet’ met burgemeester Wienen? Hebben wij gedaan! In wat voor een huis woont u? Welk schooladvies had u? We hadden veel vragen! Daarvoor hadden we al een spannende rondleiding gehad door het Stadhuis (inclusief de donkere kelder) én een informatieve les over de rol van de burgemeester, wethouders en de Raad. Ook de les debatteren van de PvdA was leerzaam. We leerden compromissen sluiten en voor je mening opkomen. Na de les spraken we over welke kwaliteiten en talenten nodig zijn voor een beroep in de politiek: 'presenteren, goed Nederlands kunnen, luisteren, zelfverzekerd zijn'. En wat je merkt dat je van jezelf meer zou willen ontwikkelen want immers je kunt alles leren: 'meer zelfvertrouwen krijgen zodat ik beter durf te praten' aldus een van onze leerlingen. Mooie reflectie! Talentontwikkeling, voor ieder kind met eigen accenten, dat is waar wij graag aan meehelpen!  lees verder

Laatste les voor de zomer met de ouders

Na een jaar hard werken op zondag sloten we het schooljaar af met een spetterend dansoptreden voor de ouders, een jaarcertificaat én een carrousel waarin de ouders beleefden wat we dit jaar hebben geleerd! Dank aan de sponsoren, vrijwilligers, ouders én kinderen voor dit fijne seizoen  lees verder

Leren omgaan met GPS in de Kennemerduinen

De Kennemer duinen in met mooie verhalen van een boswachter, wie wil dat nou niet? Boswachter Walter leerde ons vandaag GPS gebruiken, spoorzoeken, leerde ons Judasoor herkennen en liet ons de wijngaardslak zien: in Frankrijk worden deze als escargots gegeten. Als klap op de vuurpijl zagen we Hooglanders van dichtbij en aaiden we schapen. De natuur is leuk én gezond.


 lees verder

feestelijke diploma-uitreiking derdejaars

"Sta open voor alle lessen, kom iedere week want dan mis je niks leuks én heb respect voor elkaar". Zomaar wat tips van de derdejaars aan de  nieuwe eerstejaars. De derdejaars presenteerden een petje-op-petje-af quiz over KinderUniversiteit Haarlem aan hun ouders, vertelden over hun meest leerzame en leuke ervaringen in de afgelopen jaren. Wethouder Merijn Snoek deelde diploma's uit en ook volop complimenten: Jullie hebben twee jaar geïnvesteerd in jullie toekomst. Des te beter je weet waar je naar toe wilt, des te groter is de kans dat je dit doel ook echt haalt! Gefeliciteerd met jullie diploma, jullie stappen gemotiveerd en goed voorbereid het voortgezet onderwijs in, we weten zeker dat jullie op een mooie plek terechtkomen! Weet dat je altijd een beroep op ons kunt doen voor een stageplek of advies! We hebben een breed netwerk, maak daar alsjeblieft gebruik van.
 lees verder

Onze sponsors
Ook sponsor worden van de Kinder Universiteit Haarlem?


Wilt u een leerling aanmelden?
Heeft u een vraag?
Wij horen graag van u...

Projectleider Natasja Terheijden 

06 484 31001 

Onze locatie op zondag: Bibliotheek Haarlem Centrum 

Gasthuisstraat 32 

Of mail ons via het